Pierre Vreysenhealer

Wetenschappelijk bewijs: hersenbloedingen

Oproep aan de medische wereld

Contacteer mij

problemen zangstem / spreekstem

 Voor mensen die hun stem gebruiken om professionele redenen, zoals acteurs, presentatoren, leraren en voor professionele klassieke zangers -solist of koorlid- is de stem niet alleen hun werkinstrument, het is vooral DE bron van hun inkomen en het is daarom cruciaal om er zo goed mogelijk voor te zorgen. Professionals gebruiken hun stem bijna elke dag, een reden te meer om goede stemtechnieken te ontwikkelen. Het komt vaak voor dat beroemde professionele zangers of acteurs onzeker zijn over de toestand van hun stembanden, of over de tijdelijke limieten van hun stem (de pers zal zich haasten om het in de media te verspreiden) en deze onzekerheid hypothekeert elke nieuwe prestatie. Vroeg of laat zullen ze te maken krijgen met echte stemproblemen, die niet noodzakelijkerwijs verband houden met stress. Een opname, de start van een promotiecampagne met een hele reeks interviews, of de start van een concert of tour, legt elke keer meer druk. Een drukke agenda leidt vaak tot matiging en het niet goed gebruiken van de stem, wat leidt tot problemen met de stembanden, die erger kunnen worden. De professionals bevinden ons in een vicieuze cirkel: stemproblemen leiden tot toenemende stress en deze psychische druk treedt op om te eindigen ... op de stem.

Het uiteindelijke oordeel van de klassieke specialist zal terecht zijn: lange tijd niet mogen spreken, wat slecht zal zijn voor de carrière. Waarom zou men wachten tot een muzikale carrière of een acteercarrière kapot gaat en men depressief wordt? Niets laat duidelijkere sporen van emotionele stress zien dan de stem! Emotionele stress is beklemmend voor de keelchakra - letterlijk het centrum van vrije meningsuiting.

Gelukkig hoeft het niet zover te komen. Zoals bij elke aandoening komen stemproblemen maar langzaam op. Men heeft vaak genoeg tijd om het ergste te vermijden. Je kunt een mooie en warme stem hebben, maar tegelijkertijd kan hij zwak zijn - een stem die niet draagt ​​- of je kunt regelmatig heesheid of keelpijn ervaren, of (erger nog) stemverlies. Er zijn niet alleen puur medische oorzaken, zoals luchtweginfecties die de oorzaak kunnen zijn van allerlei stemproblemen, maar soms is er ook sprake van een slechte stemhygiëne (hoesten, schreeuwen, niet genoeg water drinken, te veel alcohol en tabak of door te leven in een rookomgeving) en vooral het misbruik van de stem zonder het te weten (zonder ademhalingsondersteuning van de spieren van het middenrif die we nodig hebben om te spreken of te zingen, zodra iemand hardop spreekt). De stem wordt ook soms bewust misbruikt. Denken we maar aan de rockers die het tumult van het publiek proberen te domineren - het geschreeuw en het gejank - of de leraren die de orde willen herstellen in een luide klas ... en nog harder schreeuwen). Een logopedist kan therapie en stemoefeningen aanbieden om de techniek en de amplitude van de stem te verbeteren (hij zal de kwaliteit en het gebruik van de stem onderzoeken). Als er problemen zijn met de stembanden, is het het beste om eerst medische hulp in te roepen. De meest voorkomende problemen zijn laryngitis, knobbeltjes of poliepen in de stembanden en zelfs verlamming. Vaak zijn er stembandknobbeltjes bij zangers (artiesten), deze zijn het resultaat van het oneigenlijk gebruik van de stem.

 

Mijn energietherapie (ik zend energie uit door handoplegging) zal complementair zijn aan de klassieke geneeskunde. Het zal eerst de genezing van de stembandaandoening vergemakkelijken en versnellen en vervolgens, indien nodig, helpt mijn therapie om de stembanden te herstellen in tijden van stress.

Hoe? Ik kan de stress (= de druk in het sensorisch energieveld rond de keel) die in de aura zit direct verminderen dankzij mijn therapeutische aanpak. De zanger of acteur zal minder druk op of rond de keel voelen, maar het hele fysieke lichaam wordt gestimuleerd om de stem vrijer en krachtiger te laten resoneren. Omdat het lichaam de resonantiekamer van onze stem is, is het hier niet van losgekoppeld. Ik slaag erin om de draagkracht van de stem te verbeteren door te werken aan de buikspieren van de zanger of de acteur en zo kan de zanger of acteur gemakkelijker en natuurlijker ademen. Mijn behandeling helpt de weerstand van het lichaam te verbeteren (er zullen minder luchtweginfecties zijn) en de longen zullen sneller slijm verwijderen. Afwijkingen aan de stembanden worden beter voorkomen en de longcapaciteit wordt vergroot.

 

Ik zie vaak mensen in het vak voor wie op een bepaald moment  spreken of zingen niet meer zo vanzelfsprekend is. Marijn Devalck is een voorbeeld daarvan. Na een motorongeluk waarbij zijn stembanden beschadigd waren, kwam hij hulp zoeken in mijn praktijk.

 


Alle rechten voorbehouden Pierre Vreysen - Webontwikkeling en webdesign door Webdoos