Pierre Vreysenhealer

Wetenschappelijk bewijs: hersenbloedingen

Oproep aan de medische wereld

Contacteer ons

allergieën, astma, eczeem

eerst de theorie: allergieën, astma en eczeem zijn broer en zus van elkaar

" Uit recente gegevens blijkt dat een vierde van de bevolking kampt met een allergie." ( De Standaard april 2009 ).  

 

In het " Medisch handboek " ( tweede editie )( Merck Manual ) kunnen we - hier in een beknopte weergave - het volgende lezen over allergieën, astma en eczeem:

" De laatste jaren zijn allergieën bij steeds meer mensen schering en inslag geworden. De symptomen kunnen variëren van jeuk, waterige ogen, niezen, chronische neusverstopping of neusloop, chronische sinusitis,... Het afweersysteem van sommige mensen reageert overdreven sterk op bepaalde stoffen die voor anderen onschadelijk zijn. Wanneer zij dan herhaaldelijk met (een) bepaalde stof(fen) in aanraking kom(t)(en), kan er een kettingreactie op gang komen waarbij weefsels geïrriteerd en beschadigd raken. Deze reacties lopen uiteen van licht tot ernstig. De meest bekende allergieën zijn de seizoensgebonden allergieën ( "hooikoorts" die ontstaat door boompollen, graspollen, onkruidpollen : eigenlijk gaat het hier om een verkeerde woordkeuze want het allergieseizoen kan lopen van het vroege voorjaar tot laat in de herfst en er is nooit sprake van koorts ) en de niet-seizoensgebonden allergieën ( blootstelling aan stoffen in de lucht, zoals huisstof dat huisstofmijt, schimmels, dierlijke huidschilfers,... kan bevatten ). Daarnaast kunnen ook de chemische allergische reacties ( op medicijnen, metalen, chemische produkten,... ) heel vervelend zijn. Veel patiënten met een niet-seizoensgebonden allergie hebben ook astma. Natuurlijk zijn hier ook nog belangrijk om te vermelden: de voedselintolerantie ( hier speelt het afweersysteem geen rol: sommige patiënten missen bijvoorbeeld een enzym dat nodig is voor de vertering van melksuiker ( lactose)) en de voedselallergieën ( allergische reacties op bijvoorbeeld pinda's, schaaldieren, melkprodukten, granen, eieren,... )." 

 

Ook in onze praktijk blijkt dat voedselallergieën een enorme belasting zijn voor o.a. de maag, de lever en de darmen en deze belasten zowel het immuunsysteem als het ontgiftingssysteem van het lichaam. Het feit dat mensen de laatste tijd steeds meer last krijgen van allergische reacties komt niet alleen door onze sterk vervuilde leefomgeving ( rook, ozon en fijne stofpartikels ) maar ook door de in meerdere opzichten onzuivere voeding ( junkfood, overmatige suikerconsumptie met daarbovenop de aanwezigheid van bewaarmiddelen, kleurstoffen, additieven,... geknoei met hormonen ) en ongezonde leefgewoonten ( alcohol, tabak, " society drugs " ...). Men kan evenmin ontkennen dat " allergieën het gevolg zijn van een slechte lichaamskwaliteit, ten gevolge van scheikundig voedsel." lezen we in " Gezondheid met grote ' G ' " van Muramoto ).

 

" Allergieën kunnen ook astma-aanvallen opwekken, die in frequentie en ernst variëren. 50% van de astmapatiënten hebben allergische astma. Astma is een ontstekingsziekte, een ontsteking van de luchtwegen. De doorgang van de luchtwegen wordt sterk vernauwd, wat aanleiding kan geven tot kortademigheid, een piepende ademhaling, benauwdheid of een aanhoudende hoest. De klassieke geneesmiddelen dienen om aanvallen te voorkomen of te behandelen. Het aantal gevallen van astma onder kinderen is toegenomen.( 10 % van de kinderen is astmatisch ). "

 

Bij eczeem is er een ontsteking van de bovenste huidlagen met als gevolg jeuk, blaasjes, roodheid, zwelling, en vaak ook vochtafscheiding, korstjes en schilfers. Het is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die rode, jeukende uitslag tot gevolg hebben. Eczeem is altijd de reactie van de huid op ernstige droogheid, krabben, of een irriterende of allergene stof. Bij alle vormen van eczeem kan voortdurend krabben en wrijven uiteindelijk de huid verdikken en verharden. Elke vorm van chronisch eczeem kan leiden tot een bacteriële infectie van de huid via de kloofjes en blaasjes. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen contacteczeem : jeuk en uitslag ontstaan door rechtstreeks kontakt met een bepaalde stof ( chemische stoffen, metalen, planten, rubber, antibiotica en parfum,...) die irriteert of een allergische reactie veroorzaakt; er zijn duizende stoffen die allergisch contacteczeem kunnen veroorzaken (vb. latex waar een verpleegkundige beroepshalve dagelijks mee in aanraking komt en soms allergisch op reageert) en constitutioneel (atopisch ) eczeem: een erfelijke allergieaanleg waarbij sprake is van een chronisch jeukende huiduitslag, het is niet een allergische reactie op een bekende stof. Vaak ziet men dat bij mensen met constitutioneel eczeem ook hooikoorts of astmatische bronchitis in de familie voorkomt. Van alle kinderen met constitutioneel eczeem krijgt 30% tot 50% op latere leeftijd astma of hooikoorts. Ook kan het voorkomen dat iemand het ene moment last heeft van eczeem en het andere moment van astma of hooikoorts. Soms heeft iemand tegelijkertijd eczeem, hooikoorts en astma. Er zijn allerlei factoren die constitutioneel eczeem kunnen verergeren, zoals stress, veranderingen in temperatuur of vochtigheid, bacteriële huidinfecties en contact met irriterende kleding. Bij jonge kinderen kan een voedselallergie de aanleiding zijn tot het ontwikkelen van constitutioneel eczeem."    

 

Waarom zijn deze aandoeningen broer en zus van elkaar? " Eczeem heeft een allergisch trekje: gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of produkten. Bij astma kan de samentrekking van de bronchiën door heel wat prikkels worden opgewekt maar gevoeligheid voor een allergie veroorzakende stof ( allergeen ) is een van de meest voorkomende." ( uit " Medische gezinsencyclopedie " van Dr. Robert Youngson 1995 )( Nederlandstalige editie Veltman Uitgevers )

 

Het is ook onze praktijkervaring dat mensen die aan al deze aandoeningen lijden een soms sterk verminderde werking hebben van de organen die voor een goede stofwisseling moeten zorgen. Bovendien wordt het immuunsysteem van de mensen ondermijnd door o.a. de klimatologische veranderingen, beter geïsoleerde huizen, meer hygiëne, de milieuvervuiling en het toenemend antibioticagebruik.    

 

TOP

en dan de praktijk

In onze praktijk ligt bij de behandeling van elk van deze aandoeningen het accent op enerzijds het stimuleren van de organen om de stofwisseling beter te doen verlopen en anderzijds het stimuleren van het immuunsysteem (o.a. milt, thymus, darmen, ...) en van die organen die verantwoordelijk zijn voor de ontgifting van het lichaam( lever, nieren, darmen). Vermits we niet of nauwelijks kunnen vermijden dat we dagelijks gifstoffen en/of allergenen binnenkrijgen, moet het ontgiftingsproces in het lichaam beter en vlotter verlopen dan het bij de meeste mensen doet. De lever is het voornaamste orgaan hiervoor maar ook de nieren en zeker ook de darmen moeten gestimuleerd worden door energie, omdat deze organen bij deze aandoeningen zeer vaak steken laten vallen of maar op halve kracht werken. Het is dus kwestie van de problemen in het lichaam van binnenuit aan te pakken en dat vraagt tijd en geduld. We doen in onze praktijk niet aan symptoombestrijding en dat is ook begrijpelijk omdat er dan functioneel niets verbetert in de werking van het lichaam. De energie waarmee we werken, pakt de complexe en chronische problemen bij de oorzaak aan. En onze inspanningen lonen: minder of geen jeuk of uitslag, minder irritatie, minder gezwollen ogen of chronische ontstekingsreacties in de luchtwegen.  

 

Praktijkervaring: Bij een eerste consult in onze praktijk brengt een 57-jarige dame, Maria, een lijst van vijf bladzijden mee met een opsomming van " absoluut te vermijden voedsel ". De klassieke therapieën hebben nauwelijks iets van verbetering opgeleverd en zij is het ook grondig beu om zich dagelijks uit te moeten putten in inventieve kookkunsten om zich een gezonde culinaire weg te banen doorheen de vele voor haar vijandige voedingsstoffen. Door voedselintolerantie en voedselallergieën worstelt zij vaak met migraine en vertoont ze hevige allergische reacties op een groot aantal voedingstoffen. Het doel van onze behandeling is dat zij zich in haar voedingsschema's op termijn niet langer zal moeten aanpassen aan " de mankementen en de grillen " van haar lichaam. De spijsverteringsorganen en het zuiveringssysteem van haar lichaam moeten door de energie gestimuleerd worden om de normale lichaamsfuncties probleemloos of met veel minder moeite uit te oefenen. Toch is het onze ervaring dat bepaalde gevoeligheden voor voedsel zeer persoonsgebonden blijven en seizoensgebonden zijn en niet altijd 100% ongedaan gemaakt kunnen worden. Maar er is wel een groot verschil tussen Maria's leven vroeger en nu: door onze therapie is eten voor haar opnieuw een normale en gezellige bezigheid geworden en zelfs het op restaurant gaan met vrienden is niet langer een wensdroom.

Vooraleer de 68-jarige Gerard naar onze praktijk kwam, had hij eerst alle klassiek-medische testen doorlopen om de boosdoeners op te sporen die verantwoordelijk waren voor zijn allergieën, zijn spijsverteringsklachten en zijn chronische constipatie. De specialist was vooral formeel in : " En zèker geen bananen eten ", en dat was nu net, samen met gekookte vis en gekookte groenten, nog een van de weinige soorten voedsel die hem geen last bezorgden. Na een drietal maanden behandeling in onze praktijk kon hij opnieuw zowat alles eten wat hij zich jarenlang had moeten ontzeggen en zijn darmen werkten geleidelijk opnieuw normaal: het gebruik van ( een combinatie van ) laxeermiddelen werd volledig overbodig.

Toen de 5-jarige Steven voor het eerst naar onze praktijk kwam, was het aandoenlijk om te zien hoe de jongen eczeem had van ( bijna letterlijk ) kop tot teen. De ouders verzuchtten dat hun zoontje al sedert de geboorte last had van deze zeer ernstige huiduitslag ( zware korsten en ontstoken huid ) en dat hij hiervoor al jaren zware medicatie had gekregen ( bijna non-stop cortisone en zalven ). Het was duidelijk ook een automatisme en een dagelijks ritueel van het kind geworden om zich de hele tijd te krabben. Na een paar maanden van wekelijkse consultatie kwamen de ouders niet meer opdagen... wat toch wel vreemd was want de resultaten waren verbluffend goed. Na één van de eerste behandelingen had de kleine Steven thuis tegenover zijn papa al bevestigd dat de behandeling " goed doet " ( hij viel - en dat is voor een kind met onhoudbare jeuk echt niet vanzelfsprekend - telkens weer in slaap tijdens de behandeling ). Na een tijdje maakten de ouders dan toch spontaan een nieuwe afspraak. Reden van hun wegblijven? De eczeem was een hele tijd volledig weggebleven maar was na het stopzetten van onze therapie helemaal terug van weg. Stevens lichaam was duidelijk in zijn oude kwalen hervallen en het werd ook voor zijn ouders pas dàn duidelijk dat onze energiebehandeling nog niet volledig afgerond was. Mensen begrijpen dit niet altijd goed maar wanneer het lichaam van een kind sukkelt met wat eigenlijk de meest elementaire lichaamsfuncties zijn, dan moet dit kinderlichaam er op een duurzame manier toe aangezet worden om deze functies beter te doen verlopen. En dat vraagt tijd en geduld. Wij toveren eczeem niet weg. De energie die we doorgeven, pakt het probleem aan van binnenuit en dat wordt ook heel snel zichtbaar aan de buitenkant. Pàs wanneer het lichaam goed begint te functioneren, worden gif- en afvalstoffen niet meer naar buiten gebracht door de nooduitgang die de huid op dat moment wordt ( wat zich vertaalt als eczeem ). Door een efficiëntere ontgiftende werking van lever, darmen en nieren wordt " het vuil " op een natuurlijke manier via urine, stoelgang en zweet naar buiten gewerkt, en dat is in feite ook de bedoeling. Wanneer door onze energie-behandeling het lichaam bij kinderen soms pàs voor het eerst ( al gaat dat vrij vlug en goed omdat een kind nog volop in de groei is ) en bij volwassenen op een vernieuwde en verbeterde wijze opnièuw stevig in de startblokken staat, zal de gezondheid een optimale nieuwe start krijgen. Resultaat: een gezonder lichaam met een gezondere huid.


Klassiek-medisch gezien gaat de arts eerst na welke stoffen de allergische reacties uitlokken om vervolgens samen met de patiënt te bespreken hoe de blootstelling aan deze "allergenen" zo veel mogelijk voorkomen of vermeden kan worden ( wat praktisch gezien een vaak onmogelijke opdracht lijkt te zijn ). De klassieke geneesmiddelen die het vaakst worden gebruikt om de symptomen van allergieën te verlichten, vertonen vervelende bijwerkingen zoals slaperigheid, droge mond, constipatie...

De meeste mensen die in onze praktijk terechtkomen, vertellen ons dat zij de nevenwerkingen van de klassieke medicijnen niet meer verdragen en zij wensen op een bepaald moment een meer natuurlijke aanpak van de vervelende klachten die de allergieën zichzelf of hun kind bezorgen.


TOP
Alle rechten voorbehouden Pierre Vreysen - Webontwikkeling en webdesign door Webdoos